Dränera hus vid vattenläcka

I perioder med mycket regn kan det uppstå vattenansamlingar i byggnader. Framförallt är det i källare som mycket av regnvattnet kan samlas. Ifall regnvatten kommer in, eller ifall en vattenläcka sker någonstans i huset, behöver man anlita en firma som kan dränera hus. Ifall man inte dränerar huset kommer det inom kort stund att bildas både fuktskador och mögel i alla delar av huset. Framförallt är det golv som är det som är mest åtkomligt för mögel. Detta då golvet oftast är nära den kalla och blöta marken.

Vid dräneringen leds vattnet bort från husgrunden, detta är ett bra sätt att få bort vattnet, men gör ingenting mot fukten. För att skydda sig mot fuktskadade golv bör det installeras platonmattor som fungerar som buffert mellan golv och mark.

Kostnaderna för en dränering kan variera, men för ett litet hus med källare kan det kosta runt 100 till 150 tusen kronor. Vad som ökar kostnaderna för dräneringen är bland annat vad för typ av hus det handlar om, samt hur lätt det är att nå alla sidorna på huset.

Upptäcker man att vatten ansamlas, men att man sedan innan har ett dräneringssystem installerat bör man vara försiktigt med att göra en ny dränering. Att den gamla dräneringen skulle vara färdiganvänd kan mycket väl vara något annat. Det är därför man inte ska skynda sig med en ny dränering. Istället bör man kolla på det utvändiga fuktskyddet. Detta kan nämligen vara helt eller delvis slutanvänt. Då måste det förnyas snarast. Det bästa är ifall man låter en firma kontrollera både dräneringen och fuktskyddet, då kan man också få en offert på vad installation av ny dränering eller fuktskydd kan tänkas kosta. Givetvis kostar det en del att få dräneringsexperter skickade hem till ens hus för att kontrollera vattenläckan, men det är fortfarande betydligt billigare än att betala för en helt ny (och kanske onödig) dränering.